About me

Anita de Harde – 2019

Over Anita

Anita werd geboren in Groningen op 31 oktober 1950. Vanaf haar vroege jeugd was zij bezig met tekenen. Als andere kinderen op het strand speelden was zij aan het tekenen in het strandhuisje. Vriendinnetjes klaagden er al over dat ze altijd maar zat te tekenen. Toen het tijd was om naar de middelbare school te gaan heeft ze voor de kweekschool voor de detailhandel gekozen omdat de nadruk daar lag op de creatieve vakken.

Vanaf 1975 volgde ze de avondopleiding beeldhouwen en vrije grafiek aan de Gerrit Rietveld Academie. Van de honderden aanmeldingen voor beeldhouwen werden er slechts 6 aangenomen. In 1983 behaalde ze met lof haar diploma. Overdag illustreerde ze boekomslagen waaronder: Het Graf van Couperin van Hans Dorrestein, Robinson Crusoe van Daniel Defoe, De zwarte tulp van Alexandre Dumas en van de Trigië-serie: Het slaapmonster van Don Lawrence.
Haar schilderijen in deze tijd waren realistisch geschilderd en ook nog vele jaren daarna. Door de jaren heen kwam er steeds meer abstract in haar schilderijen voor.

Portretten

Naast het lyrisch abstract werk schildert ze vaak zeer realistische portretten in opdracht waarvan ze zegt: “Voor mij is een portret pas af als het begint te leven, als de persoon op het portret me aan gaat kijken.”

Ruimtelijk werk 3D

Naast portretten maakt ze ook borstbeelden in opdracht en tegelportretten van mensen en huisdieren (portretten in relief in 3 dimensies).