Anita-logo

Anita naast haar zelfportret (eitempera)

About Me

Born in Groningen and raised in Amsterdam The Netherlands. During my Younger years most of my time was spent painting and drawing, while most of my friends we’re playing outside. After my creative time in high school I was allowed to join The Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. A highly selective art academy, created in 1924 under the name of “Institute for Craft Art Education”
 
 
After my time in Amsterdam, Through Almere, I have found my home in The Sidha Village located near Lelystad. For the past thirthy years this has been my home and the place I have created my art. Close by I have created my own a private Studio, where I draw and Paint my own work,  I  teach Raja Yoga and provide Painting lessons.
 
Anita de Harde werd geboren in Groningen op 31 oktober 1950. Vanaf haar vroege jeugd was zij bezig met tekenen. Als andere kinderen op het strand speelden was zij aan het tekenen in het strandhuisje. Vriendinnetjes klaagden er al over dat ze altijd maar zat te tekenen. Toen het tijd was om naar de middelbare school te gaan heeft ze voor de kweekschool voor de detailhandel gekozen omdat de nadruk daar lag op de creatieve vakken.
 

Vanaf 1975 volgde ze de avondopleiding beeldhouwen en vrije grafiek aan de Gerrit Rietveld Academie. Van de honderden aanmeldingen voor beeldhouwen werden er slechts 6 aangenomen. In 1983 behaalde ze met lof haar diploma. Overdag illustreerde ze boekomslagen waaronder: Het Graf van Couperin van Hans Dorrestein, Robinson Crusoe van Daniel Defoe, De zwarte tulp van Alexandre Dumas en van de Trigië-serie: Het slaapmonster van Don Lawrence.

Haar schilderijen in deze tijd waren realistisch geschilderd en ook nog vele jaren daarna. Door de jaren heen kwam er steeds meer abstract in haar schilderijen voor.

L

Portretten

Naast het lyrisch abstract werk schildert ze vaak zeer realistische portretten in opdracht waarvan ze zegt: “Voor mij is een portret pas af als het begint te leven, als de persoon op het portret me aan gaat kijken.”

Ruimtelijk werk 3D

Naast portretten maakt ze ook borstbeelden in opdracht en tegelportretten van mensen en huisdieren (portretten in relief in 3 dimensies).